Priopćenje s 4. sjednice Skupštine ŽZH

Priopćenja sa sjednica11.1.2019. 0:00:00

Četvrta redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održana je u Širokom Brijegu  11. siječnja 2019. u 12 sati. Dnevni red se sastojao od šest točaka od kojih je najopsežnija i najsadržajnija bila točka br 5. Izbor i imenovanje: Izbor Izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon što su usvojeni zapisnici  s prethodnih sjednica, razmatran je i jednoglasno usvojen Prijedlog Odluke o prestanku i dodjeli mandata zastupnika sljedećih kvalificiranih kandidata i donošenje Odluke o verifikaciji zamjenskih mandata sljedećih kvalificiranih kandidata u  Skupštini Županije Zapadnohercegovačke Ivo Sesar, Ružica Galić i Stjepan Vlašić koji su na zastupničkim mjestima zamijenili predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića, ministra financija i dopredsjednika Vlade ŽZH Tonija Kraljevića, te ministricu obrazovanja i znanosti, kulture i športa Ružicu Mikulić. Novi zastupnici su popunili upražnjena zastupnička mjesta jer su na izbornoj listi HDZ-a BiH bili prvi sljedeći po broju glasova. Zastupnici su prisegnuli da će savjesno i odgovorno izvršavati svoje preuzete obveze te je razmatran i jednoglasno usvojen Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju liste zastupnika po nacionalnoj i stranačkoj pripadnosti u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke.

Povjerenstvo za izbor i imenovanje je ždrijebanjem utvrdilo poredak kandidacijskih listi za Dom naroda Parlamenta FBiH na glasačkim listićima, a zastupnici su tajnim glasovanjem odlučili da će u Dom naroda Parlamentarne Skupštine FBiH biti poslano troje izaslanika ispred Skupštine ŽZH, to su: Zdravko Bešlić ispred liste predlagatelja HDZ BiH i HKDU BiH, Tomislav Mandić ispred liste predlagatelja Tomislava Mandića, te Marija Iličić ispred liste predlagatelja Marije Iličić. Bitno je spomenuti kako su postojale četiri kandidacijske liste hrvatskog naroda koje je ovjerilo Središnje izborno povjerenstvo. U ovom slučaju, četvrta kandidacijska lista nije prošla, a kandidirana je ispred HSP BiH čiji je kandidat Zvonko Jurišić dobio samo jedan glas.

U sljedećoj točki dnevnog reda Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo Skupštine ŽZH, Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Odbora za Obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, Prijedlog Odluke o izmjenama  i dopunama Odluke o osnivanju Odbora za Prostorno uređenje, stambeno komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Odbora za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova Skupštine Županije Zapadnohercegovačke i Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Odbora za ekonomsku financijsku politiku i Proračun Skupštine Županije Zapadnohercegovačke (usvojene jednoglasno). Predmetnim odlukama došlo je do promjena sastava odbora povjerenstava sukladno zastupnicima koji su verificirali svoje mandate na današnjoj sjednici.

Pod točkom zastupnička pitanja upućene su određene sugestije zastupnika koje će biti u vidu pitanja proslijeđena resornim ministrima.

 

Stručna služba Skupštine ŽZH.

Naše općine...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

  • telefon

    Dom zdravlja Široki Brijeg

    039/704-926

  • telefon

    Dom zdravlja Ljubuški

    039-831-514

  • telefon

    Dom zdravlja Posušje

    039-681-124; 039-681-689

  • telefon

    Dom zdravlja Grude

    039-662-162

  • telefon

    Uprava civilne zaštite ZHŽ

    039-661-377

  • telefon

    Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

    039-661-702

^