Priopćenje sa 7. sjednice Skupštine ŽZH

Priopćenja sa sjednica7.5.2019. 0:00:00

Sedma, redovna sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održala se u utorak, 7. svibnja 2019. godine Širokom Brijegu. Nakon što je u prvoj točki Dnevnog reda jednoglasno usvojen Zapisnik s prethodne sjednice, treću točku Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o oružju i streljivu (skraćeni postupak)' obrazložio je načelnik odjela pri Ministarstvu unutarnjih poslova ŽZH g. Borislav Leko istaknuvši kako je riječ o izmjenama dvaju članaka u postojećem Zakonu, a namjera je produžavanje amnestije imajući u vidu izvrsne rezultate koje je ostvarila. Do sada je amnestirano 187 komada oružja u Županiji Zapadnohercegovačkoj što je iniciralo izmjene članka 89. i članka 90., umjesto dvije godine kako je do sada bilo zakonski propisno, produžava se amnestija za još tri, što znači da će sada trajati ukupno pet godina. Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o oružju i streljivu (skraćeni postupak) usvojen je jednoglasno.

Četvrta točka Dnevnog reda - Prijedlog Odluke o očitovanju na Nacrt Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji bila je u središtu pozornosti današnje sjednice Skupštine Županije Zapadnohercegovačke. Predsjednik Skupštine u uvodnom dijelu je naglasio, koliko je on upoznat da je Županija Zapadnohercegovačka jedina u Federaciji koja će se očitovati na predmetni Nacrt Zakona u ostavljenom zakonskom roku, te da Županijska Skupština ne usvaja ovaj Nacrt Zakon o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, već ovom Odlukom nastoji na neki način stopirati donošenje Zakona u ovom obliku ulažući Amandmane na članke koji se izravno tiču Županije Zapadnohercegovačke njezinog suvereniteta i samostalnosti o odlučivanju. Predsjednici braniteljskih udruga su zatražili pravo nazočnosti na sjednici Skupštine što je Kolegij Skupštine i podržao, a predsjednik Skupštine im je dozvolio obraćanje, na čemu su predsjednici braniteljskih Udruga u svom obraćanju posebno iskazali zahvalnost.

U ime Udruge razvojačenih branitelja HVO-a, nazočnima se obratio predsjednik udruge Vlado Marušić koji je istaknuo bitne stavke na koje branitelji žele utjecati, te je po njihovom mišljenu Nacrt Zakona diskriminirajući, protuustavan i ponižavajući za nekadašnje branitelje zbog više stavki te je pozvao nazočne da ga ne usvoje. Predsjednik Udruge 'Zaboravljeni branitelji' g. Drago Grbavac je naglasio kako je prošle godine, u ovo vrijeme, donesen Nacrt Zakona o braniteljima, te je usvojen u Federalnom parlamentu i u Domu naroda. Smatra kako treba zatražiti od Federalnog ministarstva što je sa tim zakonom i gdje se sada nalazi taj materijal, koji je tada usuglašen s Udrugama. G. Grbavac je u svom izlaganju iscrpno upoznao zastupnike o svim problemima sa kojim se susreće braniteljska populacija.

Predsjednik Kluba hrvatskog naroda g. Ivan Damjanović je predložio Prijedlog Odluke o očitovanju na Nacrt Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji koja je većinom glasova usvojena na sjednici Kluba Hrvatskog naroda. Ministar branitelja g. Mladen Begić je detaljno istaknuo razloge donošenja ovakve Odluke, te upoznao prisutne o samom tijeku izrade Nacrta Zakona i vratio se u prošlost kada se prije godinu dana Skupština Županije Zapadnohercegovačke očitovala u vidu Odluke na tadašnji Prednacrt Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji. Istaknuo je kako je ovo Federalni propis kojeg usvaja Federacija, a očitovanje Skupštine Županije Zapadnohercegovačke se izričito tiče dijela Zakona koje regulira prava branitelja u Županiji Zapadnohercegovačkoj. U raspravu su se uključili i ostali zastupnici, iznijeli stavove svojih političkih opcija, te nakon zaključenja rasprave točka dnevnog reda je prihvaćena uz 6 glasova protiv.

Stručna služba Skupštine

Naše općine...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

  • telefon

    Dom zdravlja Široki Brijeg

    039/704-926

  • telefon

    Dom zdravlja Ljubuški

    039-831-514

  • telefon

    Dom zdravlja Posušje

    039-681-124; 039-681-689

  • telefon

    Dom zdravlja Grude

    039-662-162

  • telefon

    Uprava civilne zaštite ZHŽ

    039-661-377

  • telefon

    Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

    039-661-702

^