Pitanja i odgovori stručne službe i zastupnika

Odgovor:

Poštovana,

zahvaljujemo na Vašem pitanju i upućujemo Vas kako je potrebno da se obratite Srednjoj školi gdje ste završili srednjoškolsko obrazovanje sa zahtjevom da ste izgubili svjedodžbu (naravno ukoliko se Vas zahtjev odnosi na gubitak isprave). Srednjoškolska ustanova kod koje podnesete zahtjev će Vas uputiti koliki iznos trebate uplatiti i dati  će vam ispravu - dokumentaciju na kojoj će stajati potpis i pecat kao dokaz o istinitosti i točnosti podataka koje navode  na ispravi. Nakon sto obavite sve gore navedeno potrebno je da jednu uplatnicu (kao dokaz o uplati) i original gore navedene  isprave - dokumentacije dostavite na adresu Stručna služba Skupštine ŽZH, za Narodne novine adresa Stjepana Radica 37b 88220 Široki Brijeg.
Napominjemo kako kompletiranu dokumentaciju možete dostaviti osobno ili putem poste.

Molimo Vas ukoliko dostavljate dokumentaciju putem pošte da napišete i kontakt telefon ukoliko bi nešto nedostajalo.

Za bilo kakve dodatne informacije budite slobodni kontaktirati nas.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

14.12.2023. 13:43:32

Odgovor:

Poštovani  gospodine Boras,

vezano za Vaš upit koji se odnosi na tumačenje određenog zakona točno je da postoji procedura koja je propisana Poslovnikom Skupštine ŽZH.
Zahtjev za autentično tumačenje podnosi se predsjedniku Skupštine koji predmetni Dopis proslijeđuje Povjerenstvu za Ustav poslovnik i zakonodavstvo i drugim resornim tijelima na daljenje očitovanje. Kako Vas ne bi zbunjivali dodatnim pojašnjenjem uputiti cemo Vas da na našoj web stranici, link: Poslovnik o radu Skupštine pogledate članke od 151. do 157. nakon čega ce Vam kompletna procedura biti jasnija. Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije budite slobodni kontaktirati nas.

Lijepi pozdrav,
Stručna služba Skupštine Županije Zapadnohercegovačke

30.3.2023. 11:22:41

Odgovor:

Poštovana Katarina,

u prilogu Vam dostavljamo Odluku o utrošku sredstava "tekući prijenosi za šport" utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu, koja je objavljena u broju Narodnih novina 20/22.

Lijepi pozdrav,
Stručna služba Skupštine Županije Zapadnohercegovačke

20.7.2022. 12:40:44

Odgovor:

Prvenstveno se ispričavamo što Vam ranije nismo poslali odgovor, ali smo imali malo tehničkih problema, a naravno bilo je vrijeme i blagdana i neradnih dana.

Vezano za Vaš upit kontaktirali smo Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke i iznijeli Vaš problem, ovlaštene osobe navedenog Ministarstva su nam dale broj da ih kontaktirate i oni će Vam uvjereni smo dati prave informacije kako bi Vaš problem riješili na obostrano zadovoljstvo.

Možete ih kontaktirati na broj 039/ 830-816.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine Županije Zapadnohercegovačke

12.1.2022. 13:29:16

Odgovor:

Poštovani g. Pandžić jako nam je žao što još niste riješili problem sa kojim se susrećete u Vašem mjestu – Mjesnoj zajednici koje pripada Općini Grude.

Kako smo Vas u našem predhodnom mailu, odnosno odgovoru Vama i uputili, procedura koliko mi poznajemo ide tim predviđenim tijekom. Znate da zahtjevi - problemi sa kojim se mještani u jednoj Mjesnoj zajednici susreću ide na način da se obratite vodstvu Mjesne zajednice koja će svoje eventualne zahtjeve uputiti lokalnoj samoupravi - općini, a lokalna samouprava – općina, sukladno svojim mogućnostima i izrealizirati u suradnji sa resornim institucijama na Županijskom nivou ( Uprava za ceste ŽZH ili druga nadležna Ministarstva i Vlada ŽZH).

Kada pričamo o nadležnosti, Skupština Županije Zapadnohercegovačke nije nadležna da provodi procedure koje se tiču izgradnje nogostupa ili rasvjete, ali svakako stojimo na raspolaganju i sukladno svojim mogućnostima podpomažemo i sudjelujemo u sufinanciranju Projekata koji su od interesa za Mjesne zajednice sukladno procjenama Mjesne zajednice, jer Mjesna zajednica je najbolje upućena u probleme sa kojim se sureću mještani, kao i načinom realizacije.

Ono što Vam možemo još pomoći stojimo Vam na raspolaganju ali vam sugeriramo da krenete po redu i hijerahiji kako bi Vaše probleme riješili na obostrano zadovoljstvo.

Napominjemo kako ni na bilo koji način ne želimo ulaziti u ovlasti ili nadležnosti drugih tijela, stoga Vas upućujemo da se za konkretne informacije obratite nadležnim institucijama koji direktno se bave tom problematikom.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine Županije zapadnohercegovačke

12.1.2022. 13:17:31

Odgovor:

Postovana,

Svi pretplatnici na Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke imaju pristup elektronskim izdanjima počevši od 2007. godine do dana današnjeg.
Osobe/Institucije koje nisu pretplatnici isto  imaju pristup elektronskom izdanju Narodnih novina od 2007. godine do dana današnjeg umanjeno za jednu godinu. To bi otprilike značilo da osobe/Institucije   koji nisu pretplatnici nemaju uvid u zadnju godinu Narodnih novina.

Ako niste pretplatnik možete vidjeti sva navedena izdanja (osim zadnje godine), samo se prijavite kao Gost bez ukucavanja bilo kakvih podataka u polja korisničko ime i lozinka, znači samo pritisnite dugme Gost.

Ako želite biti naš pretplatnik i imati sva izdanja preuzmite narudžbenicu sa naše web stranice, popunite ju i pošaljite mailom  na: info@skupstina-zzh.ba.

Link ka narudžbenici:  Narudžbenica

Nakon što zaprimimo Vašu Narudžbenicu, šaljemo Vam na mail korisničko ime i lozinku. Napominjemo kako godišnji online iznos pretplate za tekuću godinu iznosi 120 KM.

Za bilo kakve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

29.11.2021. 13:46:11

Odgovor:

Poštovana Marina,

Kao što sam vam rekla u telefonskom razgovoru nakon održane sjednice Skupštine ŽZH, koja je održana u petak 10.09.2021., podnijela sam inicijativu, te sam od predsjednika Vlade dobila odgovor da već postoji plan rekonstrukcije navedene ceste.

Jučer, utorak, 09.11.2021. kontaktirala sam gospodina Romića, koji je ravnatelj JU Ceste ŽZH, te sam dobila informaciju da će se saniranje ceste od Prusina ka Rakitnu obaviti kroz par narednih dana, čim bude dostupna mehanizacija, a rekonstrukcija cjelokupne dionice, koja ide od Trna, Dobrkovića, Izbična, Britvice, Prusina i Rakitna, predviđena je za iduću godinu.

Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju za sve.

Lijepi pozdrav
Marija Lovrić

10.11.2021. 9:42:11

Odgovor:

Postovani,
Vaš predmet je uredno zaprimljen u Stručnoj sluzbi Skupštine, i predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke g. Ivan Jelčic je upoznat s Vašom zamolbom.
Ovim putem upoznajemo Vas kako  o predmetu još uvijek nije odlučivano. Nadamo se da ćemo Vam u sto skorijem vremenu poslati detaljnije informacije.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

1.6.2021. 15:19:05

Odgovor:

Poštovani g. Bebek, zahvaljujemo na vašem upitu koji se odnosi kupnju  prve nekretnine za mlade bračne parove.
Naime, zastupnici u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke su potencirali to pitanje i upućivali su Inicijative koje se odnose na izmjenu propisa kojim se regulira predmetan materija.
Ne znamo točno iz koje općine/grada dolazite mislimo da je Grad Ljubuški donosio određene porezne olakšice za plaćanje poreza na prvu nekretninu, ali to morate provjeriti kod njihovih nadležnih službi, koliko imamo saznanja da se u Gradu Širokom Brijegu plaća porez u iznosu od 5% od iznosa koliko je plaćena nekretnina.
Tako da Vas jedno možemo uputiti da kontaktirate nadležne općinske/gradske službe ovisno iz kojeg grada/općine dolazite.

Za bilo kakve dodatne informacije koje Vam možemo odgovoriti i nalaze se u našoj nadležnosti stojimo Vam na raspolaganju.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

29.3.2021. 15:31:51

Odgovor:

Poštovani, zahvaljujemo na Vašem upitu, ono sto Vam mi kao Skupština Županije Zapadnohercegovačke  možemo reći po Vašem pitanju, je da smo u 2020. godini podupirali Projekte Vaše Mjesne zajednice Drinovci, sukladno traženjima Mjesne zajednice Drinovci i u okviru naših mogućnosti.
Slijedom Vašeg upita ( za izgradnju nogostupa u Vasoj Mjesnoj zajednici), možete se obratiti Mjesnoj zajednici Drinovci i općini Grude za moguću izgradnju istog, a mi kao Skupština Županije Zapadnohercegovačke stojimo Vam na raspolaganju ukoliko na bilo koji način možemo pomoći za Vaše kvalitetnije i sto bolje funkcioniranje.

Za bilo kakve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

9.3.2021. 12:55:47

Odgovor:

Poštovani, upoznajemo Vas da ste pitanje uputili Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, odnosno Stručnoj službi Skupštine Županije Zapadnohercegoačke koja je i nadležna za izdavanje Narodnih novina službenog glasila Županije Zapadnohercegovačke.
Slijedom navedenog odnosno Vašeg zahtjeva smo i provjerili da li je pod Vašim imenom i prezimenom ikad dostavljeno u Stručnu službu Skupštine Zahtjev za objavom u Narodnim novinama, od strane Vas kao fizičke osobe ( morali ste dostaviti uplatnicu i zahtjev za oglašavanje svjedodžbe nevažećom potpisan i pečatiran od strane škole  ) ili od strane ovlaštene škole kod koje ste i završili određeno obrazovanje koja je jedina i nadležna da oglasi navedenu svjedodžbu nevažećom.
Uvidom u našu knjigu protokola i dokumentaciju koju posjedujemo jasno je da zahtjev nikad nije ni dostavljen, a samim tim ne može biti ni objavljen. Stoga upućujemo Vas da kontaktirate školu  da vidite u čemu je problem pa neka pošalju poštom uplatnice i dostave obavijest o oglašavanju svjedodžbe nevažećom ili dostave na mail info@skupstina-zzh.ba.

Naime, Stručna služba Skupštine je uredno za sve korisnike koji su joj dostavili i obavila određene objave.
Ukoliko su vam potrebne dodatne dokumentacije budite slobodni kontaktirati nas rado vam stojimo na raspolaganju.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

17.2.2021. 13:02:57

Odgovor:

Poštovani, Uistinu nam je jako drago da Vam na bilo koji način mozemo pomoći. Vezano za rok odgovora na Vaše pitanje koje bi eventualno mogli postaviti Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, moramo vam reci da je različit način odgovora  pa tako i vremenski rok za odgovaranje na pitanje.
Ukoliko pitanje postavite Stručnoj službi Skupštine Županije Zapadnohercegovačke i Stručna služba  Skupštine Županije Zapadnohercegovačke može dati odgovor na to pitanje sukladno dodijeljenim joj nadležnostima, odgovor na pitanje dobijete odmah ili u sto kraćem roku ukoliko su potrebne neke  informacije koje je potrebno izvaditi iz arhive. Ukoliko odgovor postavljate Skupštini Županije Zapadnohercegovačke, na ista pitanja ukoliko se radi o informacijama ili podatcima odgovara Kolegij Skupštine pa je ta procedura  malo duža, jer Kolegij zasjeda u vrijeme sazivanja sjednica Skupštine i po potrebi ukoliko ima jako puno materijala.
Ukoliko Vaš upit ili nekakvu informaciju dostavljate zastupnicima u Skupštini Županije Zapadnohercegovačke svaki materijal ili informaciju dostavljamo njima u vidu dodatnog materijala, koje im proslijedi Stručna služba Skupštine, nakon sto Kolegij Skupštine utvrdi na svojoj sjednici sto će se napraviti sa tim materijalom.
Možda Vam izgleda malo komplicirano ali ukoliko postoje zakonski i podzakonski akti koji su vezani procedurama ili mišljenjima drugih institucija onda je potrebno  poštivati tu proceduru, a ukoliko Skupština Županije Zapadnohercegovačke i Stručna služba Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, ima nadležnost i raspolaže podatcima koje tražite odgovor uistinu dobijete u kratkom roku.

Za bilo kakve dodatne informacije stojimo Vam na raspolaganju.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

22.1.2021. 14:34:03

Odgovor:

Poštovani g. Šarić, prije nego Vam damo bilo kakve informacije, želimo Vama i Vašoj supruzi  čestitati na rođenju djeteta.

Kada govorimo o mogućnostima koji se odnose na prava iz porodiljinog dopusta one su riješene Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, te podzakonskim aktima koji su doneseni na temelju tog Zakona, tu u prvom redu mislimo na Naputak o postupku ostvarivanja prava na naknade i potpore u svezi sa zaštitom obitelji s djecom iz Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava i zaštiti obitelji s djecom.

Naravno da Vi imate pravo na naknade ali za sve detaljnije upite obratite se Centru za socijalni rad u Posušju i Općini Posušje, obzirom da se s prebivalištem nalazite u općini Posušje. Navedene institucije će Vas uputiti što Vam je sve potrebno odnosno koju dokumentaciju trebate dostaviti. Naknade dobivate i od Županije i od općinskih tijela uprave ali detaljnije će Vam informacije dati gore navedene institucije čije Vam brojeve telefona i mailove šaljemo kako bi ste ih kontaktirali.

Općina Posušje 039/ 681-035;  mail:opcina.posusje.gs@tel.net.ba.
Centar za socijalni rad Posušje tel:039/ 681-053 mail: posusjecentarzasocijalnirad@gmail.com

Naputak kojim su regulirana ta prava koji je objavljen u Narodnim novinama šaljemo Vam u prilogu, također Vam dostavljamo i Odluku ukoliko ste korisnici Proračuna, onda se prava iz te Odluke odnose i na Vas.


Za bilo kakve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

1.10.2020. 13:22:12

Odgovor:

Poštovana gđo. Bradvica

Točno je da je dana 01.rujna 2020.godine, Povjerenstvo za izbor i imenovanje u Večernjem listu objavilo poništenje Javnog natječaja za imenovanje članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju. Poništenje Javnog natječaja će također izići i u Narodnim novinama Županije Zapadnohercegovačke.

Povjerenstvo za izbor i imenovanje će u što skorijem roku objaviti ponovljeni Javni natječaj za imenovanje članova Nezavisnog odbora za izbor i reviziju . Navedeni Javni natječaj će također biti objavljen u dnevnom tisku kao i Narodnim novinama Županije Zapadnohercegovačke, tako će svekolika javnost kao i Vi biti upoznata o ponovljenom Javnom natječaju i mogućnosti da se prijavi na isti.

Lijepi pozdrav
Povjerenstvo za izbor i imenovanje

4.9.2020. 12:43:27

Odgovor:

Poštovana,
ispričavamo se što Vam nismo ranije odgovorili na Vaš upit, ali djelatnici koji imaju pristup elektronskoj komunikaciji s građanima preko web stranice su bili na godišnjem odmoru.
Vezano za Vaš upit kontaktirali smo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša i isto nas je uputilo na jedinicu lokalne samouprave odnosno općinu Grude.
Naime, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša je bilo upoznato s navedenom tematikom ali predmet koji se odnosi na Elaborat zaštite izvorišta Grudsko vrilo još uvijek nije prolazio proceduru usvajanja preko navedenog ministarstva i Vlade Županije Zapadnohercegovačke.
Stoga se obratite općini Grude za detaljnije informacije, a tiču se tematike zaštite izvorišta Grudsko vrilo.
Ukoliko Vam budu potrebne dodatne informacije, a mi Vam možemo odgovoriti slobodno nam se obratite.

Lijepi pozdrav
Stručna služba Skupštine

27.8.2020. 8:48:35

Naše općine...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

 • telefon

  Dom zdravlja Široki Brijeg

  039/704-926

 • telefon

  Dom zdravlja Ljubuški

  039-831-514

 • telefon

  Dom zdravlja Posušje

  039-681-124; 039-681-689

 • telefon

  Dom zdravlja Grude

  039-662-162

 • telefon

  Uprava civilne zaštite ZHŽ

  039-661-377

 • telefon

  Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

  039-661-702

^