Priopćenje za javnost sa 30. redovne sjednice Skupštine ŽZH

Priopćenja sa sjednica8.7.2022. 15:11:39

Trideseta sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke pod predsjedavanjem predsjednika Ivana Jelčića, održana je u Širokom Brijegu 8. srpnja 2022. U dvanaest točaka Dnevnog reda o kojima su zastupnici raspravljali bila su tri Prijedloga Zakona, dva Nacrta Zakona tri prijedloga Zaključka, jedan Prijedlog Odluke, jedan Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna te uobičajeno – usvajanje Zapisnika s prethodne sjednice kao i zastupnička pitanja, primjedbe i prijedlozi.

Nakon što je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a BiH Ivan Leko zatražio izmjenu Dnevnog reda, odnosno da se Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi ( skraćeni postupak) i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u srednjoj školi ( skraćeni postupak) stave u redovnu proceduru odnosno u formu Nacrta, izmijenjeni Dnevni red usvojen je jednoglasno, a ministrica Ružica Mikulić je ukratko obrazložila ova dva Nacrta Zakona koji su nakon konstruktivne rasprave usvojeni jednoglasno. Trideseta sjednica Skupštine dobrim dijelom je okarakterizirana točkama vezanim za Proračun, odnosno njegove izmjene i dopune, raspodjele sredstava te Prijedlog Zaključka o usvajanju Izvješća o izvršenju.

Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o šumama (skraćeni postupak), nakon obrazloženja ministra gospodarstva Daria Sesara , usvojen je jednoglasno.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti ( skraćeni postupak) obrazložio je ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić. Ova točka je usvojena s jednim glasom suzdržanim.

Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu (hitan postupak) zastupnicima je obrazložio dopredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija Toni Kraljević koji je podsjetio da Županija od prosinca prošle godine nije dužna po osnovi poreznih obveza te da se time otvorio prostor za nove pozicije u proračunu, a jedna od takvih je i pronatalitetna mjera odnosno Zakon o zaštiti obitelji s djecom. Riječ je o stavci tekući prijenosi za višečlane obitelji za svako treće i sljedeće dijete – to je nova stavka u Proračunu u iznosu od 3,3 milijuna KM. Vlada je usvojila Zakon o zaštiti obitelji s djecom koji je već upućen u skupštinsku proceduru i naći će se na sljedećoj sjednici Skupštine ŽZH. Konstatirano je kako je ovaj Prijedlog izmjena i dopuna usvojen jednoglasno.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu (hitan postupak) usvojen je s jednom glasom suzdržanim.

Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu za tekuće prijenose za političke stranke za razdoblje travanj-lipanj 2022. godine ukratko je obrazložio predsjednik Ivan Jelčić. Prijedlog Odluke je usvojen jednoglasno.

Prijedlog Zaključka o usvajanju Izvješća o izvršenju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje od 01. siječnja do 31. prosinca 2021. godine usvojen je jednoglasno kao i posljednje dvije točke Dnevnog reda - Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Programa rada Skupštine Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu i Prijedlog Zaključka o prihvaćanju Programa rada Vlade Županije Zapadnohercegovačke za 2022. godinu.

STRUČNA SLUŽBA SKUPŠTINE

Naše općine...

Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg

Grad Široki Brijeg je grad u južnom dijelu Bosne i Hercegovine i središte Zapadnohercegovačke Županije.

Ljubuški

Grad Ljubuški

Grad Ljubuški pripada primorskoj, mediteranskoj i nizinskoj Hercegovini.

Posušje

Općina Posušje

Općina Posušje zauzima površinu od 461 km² i nalazi se u Zapadnohercegovačkoj Županiji.

Grude

Općina Grude

Općina Grude smještena je na samoj granici Bosne i Hercegovine i republike Hrvatske.

Kontakti zdravstvenih ustanova u ŽZH...

 • telefon

  Dom zdravlja Široki Brijeg

  039/704-926

 • telefon

  Dom zdravlja Ljubuški

  039-831-514

 • telefon

  Dom zdravlja Posušje

  039-681-124; 039-681-689

 • telefon

  Dom zdravlja Grude

  039-662-162

 • telefon

  Uprava civilne zaštite ZHŽ

  039-661-377

 • telefon

  Zavod za javno zdravstvo ZHŽ (ZZJZ)

  039-661-702

^